Suplimente pentru imunitate cu propolis

Health Fitness

pentru imunitate cu propolis

Dacă sunteți în căutarea unui supliment natural care să vă întărească sistemul imunitar, propolisul poate fi doar răspunsul. Este o substanță complexă derivată din stup care conține mulți nutrienți bioactivi, inclusiv flavonoide, acizi fenolici, terpene, lignani, sesquiterpene, steroli și antioxidanți.

suplimente pentru imunitate cu propolis

Sistemul imunitar este o parte esențială a bunăstării tale generale, așa că este important să-l menții sănătos și să funcționeze bine. Viața modernă poate pune multă presiune asupra sistemului imunitar (gândiți-vă la stres, somn prost, călătorii, supraantrenament, suprasolicitare, alimente procesate, poluare…).

Suplimentele imunitare cu propolis vă pot ajuta să vă gestionați sănătatea imunitară și să preveniți infecțiile, alergiile și bolile, susținând apărările naturale ale corpului. Este deosebit de eficient împotriva inflamației cronice și a bolilor inflamatorii intestinale precum boala Crohn, colita ulceroasă și IBD.

Suplimente pentru imunitate cu propolis

Propolisul este un antibiotic cu proprietăți antimicrobiene împotriva unei game largi de bacterii și ciuperci, inclusiv Bifidobacterium infantis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Helicobacter pylori, Listeria monocytogenes, Neisseria gonorrhoeae și Staphylococcus aureaus.

Activitatea sa antimicrobiană reduce, de asemenea, producția de citokine proinflamatorii, cum ar fi IL-6, IL-1 beta și TNF-a de către monocite și macrofage. Mai mult, inhibă atașarea ACE2, un receptor cheie al celulei gazdă pentru invazia virusului SARS-CoV-2 [1,2,24,25].

Bolile inflamatorii sunt frecvente la persoanele cu COVID-19 și pot duce la un risc crescut de sindrom de furtună de citokine, care este o cauză majoră de deces în această populație. Studiile au arătat că propolisul poate ajuta la reducerea nivelului de citokine, la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar la infecții și la promovarea vindecării rănilor prin inhibarea activității enzimelor inflamatorii și reducerea inflamației din intestin.

Multă vreme, propolisul a fost folosit pentru a trata diverse afecțiuni și infecții atât la oameni, cât și la animale. S-a dovedit a fi sigur, cu puține efecte secundare. Este adesea luat ca supliment alimentar, deși poate fi aplicat și local pentru tratamentul infecțiilor bacteriene și fungice.

Activitatea antiinflamatoare a propolisului se datorează în principal prezenței unui număr mare de polifenoli, majoritatea flavonoide și lignani, precum și a mai multor alcaloizi și acizi grași. Compoziția propolisului variază în funcție de specia de plantă de la care albina colectează rășini pentru a-l realiza. Cu toate acestea, sunt acum disponibile produse standardizate care au proprietăți bioactive consistente.

Este important să rețineți că propolisul nu este un remediu și nu ar trebui să îl utilizați fără a consulta mai întâi medicul dumneavoastră. Este un produs sigur care este adesea recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială, diabet și boli de inimă.

Un alt beneficiu al propolisului este capacitatea sa de a proteja împotriva stresului oxidativ. S-a demonstrat că acizii fenolici, flavonoizii și lignanii din propolis protejează împotriva deteriorarii ADN-ului în celule prin reducerea peroxidării lipidelor și producția de specii reactive de oxigen.

Pe lângă activitățile sale antioxidante și antiinflamatorii, propolisul este cunoscut și că stimulează producția de oxid nitric și glutation. Acești compuși pe bază de nutrienți sunt esențiali pentru producerea de energie în organism și ajută sistemul imunitar prin combaterea radicalilor liberi. De asemenea, ajută la repararea țesutului deteriorat prin promovarea formării de colagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *